top of page
A Stephens-Sarlós Program könyv

A Könyvről

Első nekifutásra ki gondolná, hogy azonos okok rejtőzhetnek olyan látszólag különböző tünetek mögött, mint a figyelemzavar, a hiperaktivitás, az éjszakai bepisilés, a székletvisszatartás, az olvasás és írás során jelentkező nehézségek, az ügyetlenség vagy bizonyos autisztikus tünetek. Pedig bizony előfordul. A bajok, nehézségek közös forrása az idegrendszer, azaz az idegrendszerben zajló szenzoros és motoros funkciók éretlensége.

A Stephens-Sarlós Program című könyvemben a leggyakoribb szenzoros és motoros elakadások nyomán keletkezett problémákról írok. Az alapvető információk mellett megtalálhatók benne azok a legfontosabb gyakorlatok, amelyeket az adott probléma megszüntetése érdekében a leginkább alkalmazok.

Sok esetben ezek a „kezdő” gyakorlatsorok elegendőek ahhoz, hogy beindítsák a fejlődést. Természetesen nem egyik napról a másikra, hanem kitartó, precíz és következetes munka eredményeképpen.

Fontos tudni, hogy a tréning mellett bármilyen sport és egyéb terápia folytatható, amit a gyermek szívesen és jó kedvvel végez.

[Már elérhető 4-8 éves gyermekek számára írt VULPI című mozgásfejlesztő mesekönyvem is]

Composite Book examples for website 2.png

Bővebb Ismertető

Nagyon sokféle reflex létezik. Számos közülük csak a születésünk előtt, az anyaméhben van jelen, mások a születéskor fejtik ki hatásukat, megint mások a táplálkozásban, a környezet ingereinek megtapasztalásában, az alkalmazkodásban segítik a kisbabát, és vannak olyanok is, amelyek életünk végéig jelen vannak. Minden reflexnek megvan a maga szerepe az életünkben. Az úgynevezett csecsemőkori reflexek csak ideiglenesen vannak jelen, a születéstől két és fél éves korig. Ezek nagyon fontos szerepet töltenek be az szenzoros ingerek megtapasztalásában, feldolgozásában, de egy idő után bele kell, hogy olvadjanak egy másik reflexbe, vagy egyszerűen az agykéreg gátlása alá kerülnek és „működésképtelenné” válnak. Ha ezek az ún. primitív reflexek nem megfelelő intenzitással, megfelelő mennyiségben, minőségben  vannak jelen az adott életszakaszban, akkor nem kerülnek gátlás alá, nem fognak „eltűnni”. Ez egyrészt érzékelési anomáliákat okoz, másrészt a megfelelő ingerre akkor is kiváltódnak, ha semmi szükség sincs rájuk.

A fentiek miatt az idegrendszer nem tud a megfelelő tempóban érni, tehát kb. 10 éves korig azt mondhatjuk ezekről a gyerekekről, hogy a megkésett idegrendszeri fejlődés jellemzi őket.

A megkésett idegrendszeri fejlődés tünetei nagyon-nagyon változatosak. A tünetek attól függenek, hogy milyen mennyiségben és milyen összetételben maradtak meg a csecsemőkori reflexek, illetve, hogy a szenzoros és motoros feldolgozásban-működésben mekkora a lemaradás, milyen elakadások jelentkeztek. A tünetek gyakran megegyeznek olyan gondokkal, melyeknek organikus elváltozás áll a hátterében. Ilyen lehet például az éjszakai ágybavizelés, a diszlexia, vagy éppen a figyelemzavar.

Ha a problémák jelentős része a gyakorlatok végzése során megszűnik, úgy a le nem épült csecsemőkori reflexek, illetve a szenzomotoros működés zavara okozta a gondot.

A könyv az elméleti háttér mellett tréning programokat ajánl a különböző problémákra. Mindezt otthon elvégezhető  gyakorlatokkal, és azok leírásával együtt.

A probléma megszűnése nem egyik napról a másikra történik, hanem kitartó, rendszeres munka eredménye. Szerencsés esetben négy-öt hónap, de előfordulhat az is, hogy egy-másfél év, mire megszűnik a gond. Sajnos a problémák kis százalékában nem lesz sohasem 100%-os a „gyógyulás”, de az állapot javulása szinte minden esetben elérhető.

Aki hosszú életet él meg, annál az illetőnél az agykéreg működésének hanyatlása következtében a csecsemőkori reflexek visszatérhetnek. Kutatások bizonyítják, hogy a visszatérő reflexek mennyiségével, (illetve, hogy milyen korán térnek vissza), nő a demencia kockázata. Az idős embereknek is érdemes tehát prevenciós megfontolásból végezni bizonyos gyakorlatokat.

 

Számos tanulmány és kutatás szól a csecsemőkori reflexek és különféle nem kívánt tünetek kapcsolatáról, de arról is, hogy a reflexek leépítésével és az ezzel párhuzamos szenzomotoros fejlesztéssel el lehet érni, hogy az agy teljes kapacitással tudjon működni, ami a viselkedésben, tanulásban és az illető egészségi állapotán is meglátszik.

Kevés a témához kapcsolódó magyarul hozzáférhető irodalom. Olyan irodalom, mely reflexintegráló gyakorlatokat tartalmaz, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon „hiánycikk”.

Nagyon fontos, hogy a gyakorlatok rendszeres végzése mellett bármilyen sport és fejlesztő tevékenység folytatható. Nincsen semmilyen tudományosan alátámasztott kutatási eredmény, ami ezt cáfolná.

 

A könyv nem varázskönyv és „nincs varázspálcám, amivel mindent megszüntethetek”. Csupán megoldási lehetőség azoknak a szülőknek, védőnőknek, pedagógusoknak, fejlesztőknek, pszichológusoknak, orvosoknak, akik a szenzomotoros éretlenségből, a fennálló csecsemőkori reflexekből adódó problémákkal találják szemben magukat. Azoknak az edzőknek, akik segíteni szeretnének a versenyzőiknek, zenetanároknak, akik fejleszteni szeretnék tanítványaikat. Illetve felnőtteknek, akik segíteni szeretnének önmaguknak.

 

2000 óta foglalkozom fejlesztéssel. A doktori kutatásom ezt a témát dolgozta fel 776 gyermek bevonásával. Az utóbbi 10-12 évben hozzávetőlegesen 5000 gyermeket teszteltem, írtam fel nekik gyakorlatokat, követtem nyomon a fejlődésüket. A bibliográfiában található szakirodalomra, a doktori kutatásom eredményeire, a közel 5000 gyermek kapcsán szerzett tapasztalataimra építve írtam meg a könyvet.

Új! Videók

A "Videók" menüpont alatt megtalálhatók a tesztgyakorlatok, illetve a fennmaradt vagy visszatért primitív reflexek gátlását elősegítő gyakorlatok. Kicsik, nagyok és idősebb emberek számára egyaránt. 

Composite video Image For Website - HU.png

Blog

A weboldalon található blogbejegyzésekben további információkat olvashatnak az idegrendszer érésével összefüggésben.

Megvásárolható

A könyv megvásárolható a könyvesboltokban, illetve számos online felületen:

Anchor 1
bottom of page