top of page
  • Writer's pictureDr. Stephens-Sarlós Erzsébet

Mit tehetünk az ADHD tüneteinek csökkentésére, megszüntetésére?


Segítség a gyermekeknek és a szülőknek


unatkozó gyerek ül az íróasztalnál

Azoknak, akik nem szeretnék elolvasni a teljes bejegyzést, de szükségük van a gyakorlatokra, egyszerűen annyit javaslok, hogy látogassanak el arra az oldalra, ahol az a videócsomag található, ami az ADHD ellen ható gyakorlatokat és a szenzoros ingerlést tartalmazza.


Akiket jobban érdekel a téma, azoknak ajánlom az alábbiakat:


Egy 2022-ben megjelent cikk szerint [1] Magyarországon kb.70.000 főre tehető az ADHD-val, azaz figyelemzavaros hiperaktivitással diagnosztizált 6-18 éves gyermekek száma. Szeretném hangsúlyozni, hogy a diagnózissal rendelkező gyermekekről beszélünk. Ez a szám tehát nem egyenlő azoknak a számával, akik szintén küzdenek a problémával, de „hivatalosan nincs róla papírjuk”.


Lépten nyomon hallani a szülőktől, pedagógusoktól, hogy a gyereknek szelektív a hallása, nem figyel csak arra, ami neki fontos (sőt néha arra sem). A dolgozatban az első oldalt hibátlanul megírja, de a második vagy harmadik oldalon egyre több és több a hiba, pedig a feladatok nem nehezebbek. Az első két-három órán még képes figyelni, utána „felpörög”, elveszti az érdeklődését, nem hajlandó dolgozni. Képtelen felidézni az óra végén, hogy miről volt szó. Ugyanez vonatkozik az olvasottakra.


A hangszeres zenét tanítók panaszkodnak arra, hogy a gyerekek nagyrésze nemhogy 30 percen keresztül képtelen figyelni, de néha még a 10 perc is gondot okoz. Annak ellenére, hogy a tanuló egyedül van az órán, a tanár csak rá fókuszál. Egyre több edzőtől hallani, hogy a gyerekek figyelmetlenek és fegyelmezetlenek. Sokuknak nehéz megtanítani az adott sportág alaptechnikáját, pedig a gyerekek maguk választják ki a sportágat, így elvileg érzelmileg motiváltnak kellene lenniük.


unatkozó tinédzser gitározik

Engem a létező összes fórumon, (sms, e-mail, telefon, Messenger, Viber stb.) naponta keresnek meg azzal a kéréssel, hogy segítsek, mert BAJ VAN A GYEREKKEL. ADHD-s, vagy ADHD gyanús, és gyorsan kéne valami megoldás.


A szülők fáradtak, kétségbeesettek és sokszor tanácstalanok.


Az alábbiakban röviden megpróbálom elmagyarázni, hogy az esetek igen jelentős részében mi áll a háttérben.


Először is nagyon lényeges tudni azt, hogy megfelelő figyelem nélkül igen nehéz megjegyezni bármit, és a tanulás hatékonysága messze elmarad az ideálistól. Tehát a figyelem mindeképpen befolyásolja a teljesítményt, legyen szó az iskoláról, a zenetanulásról vagy a sprortról.


unatkozó gyerek az iskolában

Vizsgáljuk meg egy picit a FIGYELMET. A figyelem „működéséről” kimutatták, hogy több ponton is a jobb féltekéhez köthető a folyamat [2]. Ezt magam is meg tudom erősíteni. Amikor a szülővel végigvesszük a féltekék működésére vonatkozó tesztet, akkor az ADHD-s tüneteket produkáló gyerekeknél a bal félteke működésének túlsúlyát és a jobb félteke gyengébb működését mutatja a végeredmény. (Ez nem azonos a dominanciával!)

Tehát, az egyik fontos feladat, a jobb félteke „felébresztése”, stimulálása. A metronómmal végzett féltekei ingerlés eredményeiről a Harvard Medical School és a McLean Hospital közölt nagyon fontos kutatási eredményeket [3].


Az általam alkalmazott szenzoros gyakorlatsort naponta egyszer vagy kétszer kell elvégezni a gyermek állapotától függően. Alkalmanként kb. 4-6 percet vesz igénybe, és ebben az esetben a gyermeknek semmit nem kell csinálnia, a szülő végzi a feladatot. Amikor egy gyermek nem működik együtt, ellenáll, akkor célszerű ezekkel a gyakorlatokkal kezdeni a tréninget.


Térjünk vissza a FIGYELEM-hez. A figyelem összetett jelenség. Ahhoz, hogy "jól működjön", nemcsak a féltekék működésének viszonylagos egyensúlya szükséges, hanem az alább felsorolt jellemzők is:

  • koncentráció, ami nem más, mint az, hogy a minket érő ingerek sokaságából hogyan tudjuk kizárni azt, ami éppen felesleges, sőt zavaró. Ezáltal leszünk képesek összpontosítani egyetlen feladatra.

  • erősség, ami kifejezi, hogy a koncentráció felületes-e vagy mély.

  • tartósság, azaz a figyelem fenntarthatósága, a figyelem jelenlétének ideje.

  • megosztottság, ekkor egyszerre működik a koncentrált figyelem (erre összpontosítunk, figyelünk) és egy figyelmi kontroll (amit csak ellenőrzünk). Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a kontroll alatt végzett művelet jól begyakorolt. Ellenkező esetben nem megosztásról van szó, hanem váltakozó figyelemről. A szakemberek szerint az ADHD-s tüneteket produkáló gyerekeknél és felnőtteknél kerülni kell az ingerekkel túlzsúfolt környezetet. Különösképpen érvényes ez azokban a helyzetekben, amikor egy adott feladatra kellene fókuszálni. Sokféle inger esetében a figyelmük nem megosztott lesz, hanem váltakozó, ugráló, ami fáradáshoz és teljes figyelemvesztéshez vezet.

  • átvitel, ami nem jelent mást, minthogy a figyelmünket egyik dologról egy másik dologra irányítjuk. Ez lehet akaratlagos és spontán. Mind az ADHD-s tüneteket, mind az autisztikus tüneteket produkáló egyéneknél gyakran fordul elő, hogy képtelenek a váltásra. Például egy gyermek játszik a LEGO-val, és hiába szól a szülő hússzor, hogy menjen vacsorázni, a csemete a füle botját sem mozgatja. Ezt a jelenséget úgy hívjuk, hogy:

  • tapadás, azaz az illető gyermek vagy felnőtt beleragad az adott tevékenységbe, képtelen váltani. Ez a tanulási folyamatot jelentősen akadályozza [4].

Mivel minden pillanatban szenzoros ingerek sokasága vesz minket körül, és ezeket lehetetlen lenne egyszerre, egyforma minőségben feldolgozni, így az idegrendszernek valamit tennie kell. Erre való a figyelem, ami nem jelent mást, mint ezeknek a külső és belső környezetünkből származó ingereknek a szelektálását. Kiemeli, élesebbé, pontosabbá teszi azt az információt, amire irányul. Azt, hogy a hangokból, szagokból, fényingerekből, ízekből stb. mit észlelünk, a figyelem határozza meg. A figyelem teremt optimális feltételeket az információk érzékeléséhez, észleléséhez és feldolgozásához, melyek aztán a szintén a figyelem segítségével rögzülnek, és kerülnek az úgynevezett munkamemóriába.


Ahhoz, hogy az érzékszervi érzékelés, észlelés tökéletes legyen, szükségesek a korai gyermekkorban működő csecsemőkori vagy másnéven primitív reflexek. Ha az érzékszervi észlelés és érzékelés nem tökéletes, akkor az úgynevezett szenzoros integráció „döcögni” fog. Ezt nemcsak az érzékszervi és egyéb területeken jelentkező éretlenség jelzi, hanem a fennmaradt primitív reflexek is. Ezek azért nem múlnak el időben, mert még az idegrendszernek szüksége van rájuk. Erről a témáról többet olvashatnak a könyvemben. Illetve egy korábbi blogbejegyzésben.


A primitív reflexek eltűnésével javul az érzékelés, észlelés, a szenzoros feldolgozás, hiszen érettebbé válnak az adott érzékszervhez tartozó agykérgi területek. Ezt megfelelő gyakorlatok végzésével lehet a legegyszerűbben elérni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hétfőről keddre megoldódik a gond. Tapasztalataim szerint 4 hónaptól 1,5 évig tart ez az érési folyamat a gyakorlatok rendszeres végzése mellett.


Egyre több cikk lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a különböző ingerületátvivő anyagoknak milyen szerepe van a csecsemőkori reflexek gátlásában. Ahogy én látom a helyzetet, (bár hozzáteszem, hogy a minták száma nem elegendő ahhoz, hogy általánosítani lehessen) nemcsak a gátló ingerületátvivő anyagok megfelelő mennyiségű jelenléte szükséges az idegrendszer normális működéséhez, hanem a serkentő és gátló neurotranszmitterek aránya is fontos. Úgy tűnik, hogy ezt (is) a megfelelő gyakorlatok rendszeres végzésével, illetve bizonyos élelmiszerek bevitelének csökkentésével, kiiktatásával lehet a legegyszerűbben megoldani.


Elérhető egy videócsomag, mely tartalmazza azokat a gyakorlatokat, melyek rendszeres elvégzése hozzájárul az ADHD tüneteinek csökkentéséhez, illetve megszüntetéséhez.


A nemkívánatos élelmiszerekről egy másik bejegyzésben fogok írni. Addig is sikeres tornázást kívánok, melynek eredménye a kiegyensúlyozott, boldog gyermek és a nyugodt, kipihent szülő.


anya és gyermeke gyakorolja

[4] Czigler István: A Figyelem Pszichológiája, 2005.


bottom of page